Boala PARKINSON
tratament prin recuperare medicala
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu bola Parkinson, AVC ischemic sau hemoragic, paralizii, pareze etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Specifica persoanelor trecute de prima tinerete, boala Parkinson are o evolutie lenta si progresiva, ea fiind considerata boala degenerativa a sistemului nervos extrapiramidal.
Boala debuteaza ca urmare a distrugerii celulelor cerebrale raspunzatoare de producerea dopaminei si se manifesta prin :
a) Tremuraturi specifice la nivelul mainilor, membrelor ori a degetelor - Tremurul apare cand bolnavul este treaz (in pozitie sezanda sau in picioare), el disparand de regula cand este miscata partea afectata a corpului
b) Rigiditate (hipertonie) – poate aparea in orice parte a corpului, muschii rigizi ducand la limitarea miscarilor. Rigiditatea poate afecta muschii membrelor inferioare, ai fetei si gatului, deseori semnalandu-se oboseala cronica si chiar anchilozare.
c) Greutate in miscari (hipochinezie) - Apare cu precadere la tentativa de miscare dintr-o pozitie de repaus, modificarea acesteia putand fi uneori un lucru destul de dificil.
d) Tulburari de echilibru si de coordonare
e) Privire inexpresiva
f) Instabilitate posturala – apar numeroase dificultati la deplasare si la mentinerea echilibrului. Bolnavii merg cu pasi marunti, isi tarasc picioarele, se inclina in fata, au probleme cu intoarcerile in timpul mersului si cu balansul.
g) Un aspect al fetei de masca rigida – Capacitatea de contractie a muschilor fetei se diminueaza considerabil, aparand asa numita masca Pakinsoniana
h) Modificari la nivelul vorbirii – bolnavii se exprima monoton, soptit, cu diferite inflexiuni, intensitatea discursului fiind mult redusa. De asemenea slabirea muschilor la nivelul fetei si al gatului pot genera si dificultati la inghitire, bolnavii putandu-se ineca.
i) Dexteritate si coordonare redusa – se remarca in special la scris, care devine mult mai mic
j) Scaderea tensiunii arteriale, transpiratie, crampe musculare
k) Tulburari de dispozitie si de somn
Pe langa acestea, un suferind de Parkinson poate avea dificultati la urinare, constipatii (datorate tractului digestiv care devine mult mai lent), disfunctii sexuale, stari de anxietate, probleme cu vezica urinara, depresii si stari de panica.
Simptomele se manifesta, de regula, dupa 50 de ani, barbatii fiind mai predispusi la aceasta boala. Din pacate, pe masura inaintarii in varsta, simptomele afectiunii Parkinson devin tot mai accentuate.
Cauzele aparitiei bolii sunt multiple :
• Nivelul scazut de dopamina – Dopamina este un neurotransmitator ce faciliteaza trimiterea mesajelor catre o anumita parte a creierului ce controleaza atat miscarea cat si coordonarea. Cand nivelul dopaminei devine prea mic coordonarea este greoaie. Dopamina, generata de celulele cerebrale, scade din pacate progresiv cu evolutia bolii, efectele fiind devastatoare pentru pacient
• Factori genetici multipli
• Diferite medicamente folosite in exces, ce pot creste riscul aparitiei bolii
• Diversi factori de mediu – expunerea prelungita la pesticide, erbicide, monoxid de carbon, mangan sau sulfura de carbon poate duce la distrugerea celulelor cerebrale
• Radicalii liberi
Simptomatologie
Simptomele bolii se manifesta de regula intre 50-60 de ani, Parkinson debutand lent, ceea ce face ca uneori membrii familiei sa nu observe nimic anormal la bolnav. Tremuraturile sunt primele semne remarcate de bolnavi, acestea putand afecta doar un picior sau un brat initial. Pe masura ce afectiunea avanseaza se poate observa un tremur al buzelor sau al limbii, tremuraturile putandu-se extinde la nivelul intregului corp.
Simptomele pot fi controlate prin intermediul medicamentelor, dar pe masura ce boala Parkinson se agraveaza acestea se dovedesc ineficiente. In plus, afectiunea poate genera o serie intreaga de complicatii. Stresul emotional, tensiunea nervoasa si starile de oboseala accentueaza tremuraturile, care dispar daca bolnavul se relaxeaza complet ori se odihneste suficient.
Bolnavii de Parkinson sufera deseori de depresie sau dementa. Din cauza medicatiei folosite pot avea halucinatii sau isi pot pierde memoria, pot fi anxiosi sau tot timpul intr-o stare accentuata de tensiune nervoasa.
Din pacate nu exista nici un remediu pentru stoparea distrugerii celulelor nervoase ce cauzeaza aceasta afectiune.
Recuperarea medicala
De un real ajutor le pot fi bolnavilor de Parkinson exercitiile fizice, terapia ocupationala, fizioterapia si kinetoterapia, combinate cu o dieta echilibrata, bogata in legume si fructe.
In cazul bolii Parkinson, kinetoterapia are scopul de a le reda pacientilor supletea miscarilor, combatand rigiditatea si intarziind evolutia afectiunii. Exercitiile kinetoterapeutice sunt alese in functie de posibilitatile fizice ale pacientilor, fiind evitata oboseala care i-ar accentua acestuia rigiditatea si tremuraturile.
Specialistii recomanda ca atat inaintea cat si dupa sedintele de kinetoterapie bolnavul sa beneficieze de un masaj de relaxare, acesta avand scopul de a-i induce starea de bine, dar si de a stimula miscarile ulterioare.
Recuperarea medicala prin kinetoterapie include exercitii fizice si gimnastica, refacerea echilibrului postural, dar si reeducarea functionala.
Prin kinetoterapie se mentine ridicat tonusul muscular, dar si supletea articulatiilor. De asemenea se imbunatateste circulatia sangvina si respiratia, se corecteaza tulburarile de mers si postura, se controleaza stabilitatea si coodonarea miscarilor.
Tehnicile si mijloacele folosite in kinetoterapie pentru recuperarea medicala a bolnavilor de Parkinson sunt diverse :
• Exercitii de incalzire si de echilibru
• Exercitii de mobilitate si coordonare
• Posturari si exercitii de mimica
• Gimnastica respiratorie si exercitii cu diverse obiecte
• Terapie de grup si hidrokinetoterapie
Exercitiile de incalzire au rolul de a-i permite bolnavului de Parkinson sa faca anumite miscari, ca mersul inainte si inapoi in echilibru, ori miscari de relaxarea umerilor si soldurilor.
Exercitiile de mobilitate si coordonare practicate in timpul sedintelor de kinetoterapie sunt progresive ca intensitate, fiind asociate cu miscari ritmice si alternative, pentru o cat mai buna stimulare a coordonarii.
Mersul pe loc, cu coordonarea miscarilor brat-picior, mersul cu un obiect in mana (si mutarea acestuia in ritmul de deplasare, dintr-o mana in alta), ori exercitii cu mingea sunt doar cateva dintre tehnicile prin care kinetoterapeutii reusesc sa imbunatateasca mobilitatea bolnavilor de Parkinson.
Exercitiile de echilibru efectuate in cadrul sedintelor de recuperare medicala includ exercitii de mobilizare a capului si trunchiului, mersul printre obstacole, exercitii de mobilitate articulara, exercitii de coordonare. Acest tip de exercitii sunt facute in functie de gradul de dificultate, ele incepand cu miscari simple de mers cu un picior inaintea celuilalt si sfarsind prin exercitii de mers peste obstacole.
O atentie deosebita este acordata, in cadrul sedintelor de recuperare, exercitiilor destinate mobilitatii gleznelor. Pentru un echilibru cat mai bun si o coordonare a miscarilor, gleznele trebuie sa fie cat mai mobile.
Sedintele de kinetoterapie includ numeroase exercitii pentru glezne, pentru eficienta acestea trebuind sa fie executate intr-un ritm cat mai lent. Exercitiile sunt benefice pentru refacerea functionalitatii articulare, relaxarea si stimularea musculaturii.
Recuperarea medicala a bolnavilor de Parkinson include si exercitiile de mimica, in cadrul carora sunt lucrati muschii faciali. Pacientul face exercitii de strangerea dintilor, ridicarea si coborarea fruntii, deplasarea gurii spre stanga sau dreapta, umflarea obrajilor alternativ ori strambarea nasului.
23-04-14
Boala Parkinson recuperare
Tratament boala Parkinson gimnastica exrecitii
Cabinet kinetoterapie Bucuresti
Fizioterapie sector 4 5 6 1 2 3