ENTORSA DE GLEZNA TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu entorsa de glezna, entorsa de genunchi, epicondilita, luxatie, fractura, intindere musculara, ruptura musculara, scolioza, cifoza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Entorsa de glezna este o afectiune traumatica ce se poate produce in timpul unor miscari fortate peste limite, ce pot genera leziuni diverse ale capsulei articulare, dar si ale ligamentelor ce stabilizeaza glezna, ori ale cartilajului articular.
Entorsa la glezna apare cel mai frecvent in situatia in care ligamentele ce asigura legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt intinse, rasucite ori rupte.
Cea mai des intalnita entorsa la glezna apare in cazul leziunii prin inversiune, glezna fiind rotata in exterior, iar talpa piciorului fiind adusa in interior. In aceasta situatie se produce o intindere sau o rupere a ligamentelor de la exteriorul gambei.
In situatia in care atat ligamentele de la exteriorul gambei cat si ligamentele superioare sunt rasucite, apare entorsa de glezna inalta, mult mai severa si cu un timp mai marit de vindecare. In cazul entorsei de glezna datorate leziunii prin eversiune, glezna este rotita spre interior, in timp ce talpa piciorului este adusa spre exterior, fiind lezate ligamentele din partea interioara a articulatiei.
Din pacate studiile au demonstat ca mai mult de un sfert din persoanele care prezinta o entorsa la glezna vor resimti dureri in articulatie pe termen lung si o sensibilitate ce se poate accentua la schimbari meteorologice.
Clasificarea entorselor
In functie de gradul de lezare al ligamentelor (de la intinderi sau rasuciri simple pana la rasuciri severe), entorsele la glezna pot fi:
• Entorsa de glezna gradul I – se produce cu o mica ruptura sau intindere a ligamentului talo-fibular anterior, zona fiind usor umflata, sensibila si rigida. Nu exista rupturi ale partilor moi, la mers se resimt adesea dureri usoare, iar la testele de stres nu se evidentiaza laxitatea ligamentara
• Entorse de glezna gradul II – sunt insotite de o ruptura mai mare de ligamente (dar nu totala), cu echimoze la nivelul gleznei, edeme si dureri moderate
• Entorsa la glezna gradul III – are loc ruptura completa a ligamentului talo-fibular, cu echimoze severe
Daca glezna se deplaseaza in exterior miscarea devine imposibila, orice tentativa fiind insotita de dureri puternice. De asemenea se constata si afectarea ligamentului calcaneo-fibular
Entorsa laterala prin inversiune poate fi insotita, pe langa ruptura ligamentelor talo-fibular anterior si calcaneo-fibular si de diverse alte traumatisme precum:
• Fracturi de cuboid
• Entorsa articulariei subtalare
• Subluxatia sau ruptura tendoanelor peroniere
Primul simptom intr-o entorsa de glezna este durerea, ce se resimte aproape instantaneu. Glezna se umfla, iar zona afectata devine foarte sensibila la palpare.
Tipuri de entorse ale gleznei
Entorsa la glezna poate fi de mai multe feluri:
• Entorsa capsulara anterioara – cu dureri la extensia activa sau la flexia pasiva maxima
• Entorsa laterala prin inversiune – situatia cel mai des intalnita, afectiunea aparand fie in timpul mersului, fie in timpul alergarii usoare pe teren usor denivelat. Acest tip de entorsa afecteaza ligamentul talo-fibular anterior
• Entorsa mediala prin eversiune – se produce ca urmare a rotatie externe si abductiei gleznei
• Entorsa cu diastazis – se intalneste destul de rar, ca urmare a unei hiperextensii a gleznei au a unei rotatii externe extreme
Entorsa de glezna simptome
Simptomele sunt cu atat mai intense cu cat ligamentul este mai afectat, entorsele usoare recuperandu-se in cateva zile.
In cazul entorselor severe glezna devine instabila, se instaleaza incapacitatea de miscare, insotita de dureri destul de intense.
Nu ezitati sa va prezentati de urgenta la un control medical, daca in urma unui traumatism minor constatati :
• Pozitia nefireasca a gleznei
• Dureri moderate sau mai severe
• Aparitia unor echimoze sau a unui edem
• Diverse amorteli sau furnicaturi
• Imposibilitatea de deplasare
• Instabilitate in zona gleznei
• Dureri de intensitati diferite la mutarea greutatii de pe un picior pe celalalt
Daca nu sunt complet sau corect vindecate, entorsele pot afecta pe termen lung articulatia gleznei, aceasta devenind sensibila si fiind predispusa oricand unor alte leziuni.

Entorsa de glezna recuperare medicala
(kinetoterapie, fizioterapie si masaj)
Tratamentul in cazul entorsei la glezna consta in administrarea de antialgice si antiinflamatorii, ce au efect de calmare si diminuare a durerilor.
Recuperarea medicala a entorselor la glezna se face personalizat, in functie de stadiul afectiunii si de istoricul medical al pacientului.
Exercitiile de kinetoterapie, executate sub indrumarea unui kinetoterapeut in cabinetele specializate au scopul de a :
• Diminua si elimina durerile resimtite
• Preveni aparitia inflamatiei la nivelul gleznei sau de a o ameliora (in situatia in care aceasta s-a instalat deja)
• Mentine si imbunanatati mobilitatea si stabilitatea la nivelul articulatiei
• Mentine si dezvolta rezistenta musculara si forta
In cazul entorselor de gradul I, cand glezna ramane stabila in urma traumatismului, se pot folosi medicamente antiinflamatoare, cu aplicarea unor comprese de gheata. Daca sunt resimtite dureri in momentul sprijinirii pe glezna afectata, se recomanda repaus.
In situatia entorselor de gradul II si III, exercitiile de recuperare medicala au rolul de tonifiere si recuperare a muschilor peronieri, cu restaurarea miscarii normale a gleznei afectate.
In faza intai de recuperare este indicat repausul (deplasarea se face numai cu carjele sau cu un baston), comprese cu gheata si pansamente compresive (sau chiar o cizma ghipsata).
Dupa diminuarea edemului (ce se poate produce la o saptamana dupa traumatism) poate incepe si faza activa a recuperarii medicale, pentru restabilirea mobilitatii articulare. Sunt recomandate :
• Exercitiile de extensie si flexie activa, cu si fara rezistenta, pentru degete
• Exercitiile pentru fortificarea muschilor peronieri, prin repetari diverse de eversiuni izotonice si izometrice
• Exercitii specifice pentru restabilirea senibilitatii proprioceptive
In faza a treia de recuperare medicala a entorsei la glezna prin kinetoterapie se practica exercitiile pentru reluarea activitatii fizice obisnuite (eversiuni repetate contra rezistenta – scripeti, elastice), fiind recomandata folosirea unei glezniere, ce asigura o stabilitate mult mai buna.
Sedintele de electroterapie sunt si ele recomandate in cazul recuperarii medicale a entorselor la glezna, efectele antiinflamatoare si antialgice asupra zonei afectate fiind obtinute prin aplicatii terapeutice cu curenti galvanici, curenti de medie frecventa, curenti de joasa frecventa (Trabert, TENS), unde scurte, ultrasunete sau laser.
Pentru diminuarea considerabila a durerilor resimtite si cresterea compliantei tesuturilor moi in zona afectata se recomanda si tehnicile obisnuite de termoterapie locala.
In situatia in care sedintele de recuperare medicala sunt efectuate la timp si corect, dupa trei luni de la producerea traumatismului pacientul poate sari pe glezna afectata fara probleme, nemaifiind resimtite dureri sau instabilitati.
07-06-14
Daca avem entorsa de glezna masaj este bine sa folosim tehnici traditionale de terapie
Cabinet recuperare medicala Bucuresti sector 2 4 5 6 3 1
La fiecare entorsa la glezna gradul I trebuie membru inferior imobilizat cu atela specializata care se gaste pe piata medicala
In ziua de astazi exista diferite facultati sau cabinete care instruiesc personalul medical pentru diferite terapiii cu ceaiuri sau cu aparate destepte